Съставки
Порции: 12
- 500 гр. касис
- 250 гр. желатинова захар (1:2)
- 350 гр. брашно
- ¼ ч.л. сол
- 3 ч.л. сода за хляб
- 50 гр. захар
- 85 гр. масло
- 185 мл. суроватка
- 1 яйце
- захар за поръсване
- 2 с.л. Коантро (не е задължително)
- масло или крема сирене за сервиране
Необходими съдове и прибори: касерола, пасатор, 2 буркани за сладко, тава за печене, четка за печива, фурна, формичка за сладки, хартия за печене, дъска за рязане, нож, голяма купа за разбъркване, точилка
За сладкото, почистете касиса от дръжките, измийте ги и ги подсушете. Пасирайте касиса, желатинова захар и Коантро. Прехвърлете в касерола на среден огън и варете около 4 мин. Прехвърлете в буркани за сладко, затворете и оставете да изстине.
За кифличките, загрейте предварително фурната до 200 °C/400 °F и покрийте тавата с хартия за печене,, ако е необходимо. В голяма купа за разбъркване, смесете брашно, сол, сода за хляб и захар. Нарежете маслото на кубчета, добавете го към брашнената смес и натрошете маслото и го омесете с брашно, така че да се образуват трохи. Добавете суроватка и омесете тесто. Разточете тестото на кора с дебелина 4-cm и изрежете кръгове с формичка за сладки. Прехвърлете в тавата, като оставяте по малко пространство между кифличките. Разбийте яйцето и намажете кифличките. Поръсете всяка кифличка с шипка захар и изпечете във фурната за около 20 мин., или до тъмно златисто.
Извадете кифлички от фурната и ги оставете да изстинат, след това ги сервирайте с масло или крема сирене и домашно сладко от касис. Добър апетит!
След като приключите с Вашия момент #enjoytogether, няма нужда да се притеснявате за мръсните съдове.
Somat отстранява дори и най-упоритото замърсяване, като мазнина и загорели продукти, така че съдовете Ви ще лесно ще бъдат идеално почистени.