Съставки
Порции: 2
- ½ глава броколи
- 120 гр. кускус
- 1 лимон (кора и сок, разделени)
- 100 гр. пълномаслено гръцко кисело мляко
- 50 гр. лешници
- 235 мл. вода
- зехтин
- сол
- пипер
Необходими съдове и прибори: тиган, ситно ренде, цитрус преса, силиконова шпатула, дъска за рязане, нож, малка купа, тенджера, лъжица за бъркане, топлоустойчива купа
Настържете кората и изцедете сок от лимона. Нарежете главата броколи по дължина, като запазите цветчетата върху стеблата, доколкото е възможно. Изпечете лешниците в тиган (за предпочитане чугунен) докато пуснат аромат, прибл. 3 мин. Нарежете на едро и заделете настрана. В малка купа, добавете половината лимонов сок към киселото мляко и овкусете със сол и черен пипер. Разбъркайте добре и заделете настрана.
В тенджера, сложете вода да заври. Изсипете кускус в голяма топлоустойчива купа и овкусете със сол. Залейте кускуса с вряла вода, покрийте с капак и оставете и да се задуши около 10 - 15 мин., като разбъркате веднъж след изминаване на половината време. Разбъркайте и добавете половината лимонова кора, половината зехтин, половината печени лешници и овкусете със сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте леко и заделете настрана.
Загрейте тигана, който сте използвали за изпичане на лешниците на среден огън, сипете зехтин и подредете парчетата броколи със срязаната страна надолу. Гответе от всяка страна около 1 - 2 мин. или докато придобие кафеникав оттенък.
В малка купа сложете запържените броколи с останалата част от лимоновия сок, кората и солта. Намажете една лъжица кисело мляко върху чинията за сервиране, покрийте с кускус и запържени броколи и поръсете останалите печени лешници. Добър апетит!
След като приключите с Вашия момент #enjoytogether, няма нужда да се притеснявате за мръсните съдове.
Somat отстранява дори и най-упоритото замърсяване, като мазнина и загорели продукти, така че съдовете Ви ще лесно ще бъдат идеално почистени.